A telhetetlen

Évadokért görgess le a lap aljára!

Dráma Thriller Vígjáték

Catch The Net értékelés: 0/10

Szeretnéd te is értékelni a sorozatot? Görgess le a lap aljára és oszd meg másokkal a véleményed!

Eredeti: Insatiable

Kiadás: 2018

IMDb: 6,5

Készítők: Lauren Gussis, Lauren Gussis

Főszereplők: Dallas Roberts, Debby Ryan, Christopher Gorham

Leírás:

A Telhetetlen (eredeti cím: Insatiable) egy amerikai fekete komédia-dráma sorozat, amelyet Lauren Gussis alkotott, és 2018-ban debütált a Netflixen. A sorozat középpontjában Patty Bladell áll, egy egykori túlsúlyos középiskolás lány, aki súlyos testi és lelki bántalmazások után bosszút akar állni azokon, akik megalázták őt. Patty karakterét Debby Ryan alakítja, és a sorozat olyan témákat vizsgál, mint a testkép, az önbizalom, a társadalmi elvárások és az igazságkeresés.

Annak ellenére, hogy a sorozat népszerű lett a fiatalok körében, már a premierje előtt is jelentős kritikai visszhangot váltott ki, különösen amiatt, ahogyan a testsúly, a szépségideálok és a bántalmazás kérdéseit kezeli. Az alábbiakban részletes elemzést adok a Telhetetlen sorozatról, beleértve a történetét, a karaktereket, a központi témákat, a társadalmi hatását és a kritikai fogadtatását.

A történet és a narratíva
A Telhetetlen története Patty Bladell körül forog, aki egész gyermekkorában súlyproblémákkal küzdött, ami miatt folyamatos zaklatásnak és bántalmazásnak volt kitéve az iskolában és a társadalomban. Az első évad Patty átalakulásával kezdődik, miután egy véletlen baleset következtében három hónapig csak folyékony táplálékot fogyasztott, így jelentősen lefogyott. Patty visszatér az iskolába, ahol mindenki megdöbben a fizikai átalakulásán. Míg korábban mindenki gúnyolta és lenézte őt, most csodálják a szépségéért, és teljesen másként viselkednek vele. Ez a fordulat erősen tematizálja a társadalom felszínességét, és azt, hogy a külső megjelenés milyen hatással van az emberek közötti kapcsolatokra.

Patty azonban belül nem változott meg. A sorozat során Patty küzdelmei saját belső démonaival, az alacsony önértékeléssel és a dühvel foglalkoznak, miközben bosszút akar állni mindazokon, akik korábban bántották. A sorozat egyik fő narratív eleme Patty belső konfliktusa, aki megpróbálja megtalálni helyét a világban, és a régi sérelmeket lezárni. Ehhez csatlakozik Bob Armstrong (Dallas Roberts), egy bukott szépségverseny tréner és ügyvéd, aki meglátja Pattyben a lehetőséget arra, hogy újraépítse saját karrierjét azáltal, hogy Pattyt szépségversenyekre készíti fel.

A sorozat központi eleme a fekete humor, amely szatirikusan ábrázolja a szépségipart, a középiskolai hierarchiát, a társadalmi elvárásokat és az igazságszolgáltatási rendszert. Az epizódok gyakran váratlan és abszurd helyzetekkel dolgoznak, amelyek sokszor a komikus túlzások eszközeivel élnek, ám emögött komoly társadalmi üzenetek is rejtőznek.

Karakterek
Patty Bladell
Patty a sorozat központi karaktere, akinek története a testkép és az önbizalom kérdéseit boncolgatja. A súlyvesztés után Patty látszólag új életet kezdhetne, de belül továbbra is ugyanazokkal a problémákkal küzd. Patty karaktere azt mutatja be, hogy a külső átalakulás nem old meg belső problémákat, és a fizikai változás nem hoz automatikusan lelki egyensúlyt. Az átalakulás utáni bosszúszomja és manipulációi miatt sokszor morálisan kétséges döntéseket hoz, ami ambivalens karakterré teszi őt. Pattyt egyszerre lehet szánni és elítélni, ami komplex személyiséget kölcsönöz neki.

Bob Armstrong
Bob egy bukott ügyvéd, aki Patty edzője lesz, és aki szintén a saját múltjának árnyékában él. Bob karaktere egy olyan felnőttet ábrázol, aki kétségbeesetten próbálja visszaszerezni elvesztett státuszát, és mindezt Patty sikerein keresztül próbálja megvalósítani. Bob szintén ambivalens figura: míg a felszínen kedves és segítőkész, valójában saját karrierjét helyezi előtérbe. Ugyanakkor Patty iránti gondoskodása és elkötelezettsége valódi érzelmeket mutat.

Coralee Armstrong
Bob felesége, Coralee (Alyssa Milano), a tipikus középosztálybeli nő, aki igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak, miközben saját házassága és önértékelése is komoly válságban van. Coralee karaktere az amerikai álom és a társadalmi státusz elérésének illúzióját boncolgatja, és a házasság nehézségeire, valamint a felszínes életmód káros hatásaira reflektál.

Magnolia Barnard
Magnolia a sorozat egyik legfontosabb mellékszereplője, aki kezdetben Patty riválisa a szépségversenyeken, majd később bonyolultabb kapcsolatba kerül vele. Magnolia a tipikus „népszerű lány”, akinek az élete a felszínen tökéletes, de a sorozat előrehaladtával kiderül, hogy ő is súlyos belső problémákkal küzd. Magnolia karaktere arra utal, hogy a külső megjelenés és a társadalmi státusz mögött gyakran komoly személyes kihívások rejlenek.

Témák
Testkép és önbizalom
A Telhetetlen egyik központi témája a testkép és a szépségideálok kérdése. Patty karakterén keresztül a sorozat bemutatja, hogy a túlsúly és a bántalmazás milyen mély lelki sebeket okozhat, és hogyan változik meg az emberek viszonya valakihez, ha annak fizikai megjelenése átalakul. A sorozat ironikus módon rámutat arra, hogy a társadalmi elfogadottság és az önbizalom gyakran a külsőségekhez kötődik, miközben a belső problémák megoldatlanok maradnak. Patty átalakulása ellenére is ugyanazokkal a belső démonokkal küzd, mint korábban, ami azt üzeni, hogy a külső változások nem feltétlenül hoznak belső megnyugvást.

Bosszú és erkölcs
A sorozat másik fontos témája a bosszú és az erkölcs kérdése. Patty célja az, hogy bosszút álljon mindazokon, akik korábban megalázták, de ahogy halad előre a történet, egyre inkább rájön, hogy a bosszú nem hoz valódi kielégülést. A sorozat sokszor morálisan kétes helyzetekbe sodorja Pattyt, aki néha kegyetlen döntéseket hoz, ami megkérdőjelezi, hogy a néző azonosulhat-e vele. A bosszú keresése közben Patty elfelejti, hogy a valódi megoldás a belső béke és megbocsátás megtalálása lehetne.

Társadalmi elvárások és felszínesség
A Telhetetlen szatirikus módon kritizálja a társadalmi elvárásokat és a szépségipar felszínességét. A szépségversenyek, amelyeken Patty részt vesz, a társadalmi elvárások szimbólumaiként jelennek meg, ahol a külső tökéletesség és a megjelenés határozza meg az emberek értékét.

Trailer

Értékelő

Hogy tetszett ez a sorozat?

Fontos, hogy itt csak magát a a sorozatot/évadot/epizódot értékeld, ne a link minőségét, arra ott van a hibabejelentő! Ha nincs videó, jelezd a hibabejelentőben!


Jól fontold meg, hogy hány pontot adsz, mert szavazni csak egyszer lehet!

Átlag értékelés: 0

Összes szavazat: 0