A visszatérők

Évadokért görgess le a lap aljára!

Dráma Misztikus Sci-Fi

Catch The Net értékelés: 0/10

Szeretnéd te is értékelni a sorozatot? Görgess le a lap aljára és oszd meg másokkal a véleményed!

Eredeti: The 100

Kiadás: 2014

IMDb: 7,6

Készítők: Jason Rothenberg

Főszereplők: Eliza Taylor, Bob Morley, Marie Avgeropoulos

Leírás:

A Visszatérők (eredeti címén The 100) egy amerikai poszt-apokaliptikus sci-fi sorozat, amely 2014-ben indult, és hét évadon keresztül tartotta izgalomban a nézőket. A sorozat Kass Morgan azonos című regényén alapul, bár a történet szálai sok ponton eltérnek a könyvektől. A sorozat központi témája a túlélés, miután a Földet egy nukleáris apokalipszis pusztította el, amely az emberiség szinte teljes kihalásához vezetett. A túlélők az űrbe menekültek, ahol egy hatalmas űrállomáson, az Arkán éltek generációkon keresztül. Azonban, amikor az Arka életfenntartó rendszerei meghibásodnak, kénytelenek a Földre visszaküldeni egy száz fiatalkorú bűnözőt, hogy felderítsék, vajon a bolygó újra lakhatóvá vált-e.

A Visszatérők nem csupán egy sci-fi kaland, hanem egy olyan történet, amely mély filozófiai kérdéseket vet fel a társadalomról, erkölcsről, vezetésről és emberi természetünkről. A sorozatban a szereplők folyamatosan kénytelenek olyan nehéz döntéseket hozni, amelyek befolyásolják saját túlélésüket, valamint mások életét és halálát. A sorozat évről évre komplexebb és sötétebb irányt vett, miközben számos új karakter és történetszál jelent meg.

1. A sorozat történetének összefoglalása
A Visszatérők kezdetben a 100 fiatal túlélő visszatérését követi a Földre. Az Arkán az űrben élő vezetők azt remélik, hogy a fiatalok képesek lesznek bebizonyítani, hogy a bolygó ismét lakható. A Földre érkezve azonban a fiatalok rájönnek, hogy a bolygó nem olyan üres, mint ahogy gondolták. A nukleáris apokalipszis túlélői, akiket „Földieknek” neveznek, szintén a bolygón élnek, és nem szívesen látják az érkezőket.

Az első évad során a fiataloknak meg kell küzdeniük azzal a dilemmával, hogy hogyan szervezzék meg saját társadalmukat, miközben folyamatosan veszélyben vannak a Földiek támadásaitól. A csoport vezetője, Clarke Griffin (Eliza Taylor), egyre nehezebb döntések elé kerül, amelyek gyakran erkölcsi kérdéseket vetnek fel a nézők számára.

A sorozat előrehaladtával a cselekmény egyre komplexebbé válik. Az Arkán élők végül szintén a Földre érkeznek, és szövetségek, valamint ellenségeskedések alakulnak ki a különböző csoportok között. A sorozat nem csupán a túlélés kérdését járja körül, hanem a hatalom, az erkölcs, a társadalmi rend és az önfeláldozás kérdéseit is boncolgatja. A történet során a nézők megismerik a Földiek különböző klánjait, és azt, hogy miként próbálnak megbirkózni a nukleáris pusztítást követő világban fennálló kihívásokkal.

A Visszatérők hét évad alatt folyamatosan új kérdéseket és konfliktusokat vetett fel, beleértve a mesterséges intelligencia, az emberiség jövője, a klónok és az űrből érkező új fenyegetések kérdését is.

2. Főbb témák és erkölcsi dilemmák
A Visszatérők egyik legerősebb aspektusa az, hogy nem csupán egy izgalmas kalandsorozat, hanem mélyebb filozófiai és erkölcsi kérdéseket is felvet. A sorozat folyamatosan kihívások elé állítja a szereplőket és a nézőket is, hogy mérlegeljék, mi a helyes és mi a helytelen.

A túlélés ára
Az egyik központi téma a túlélés, és az, hogy az emberek milyen árat hajlandók megfizetni érte. Clarke és társai gyakran kerülnek olyan helyzetbe, ahol mások életét kell feláldozniuk a saját túlélésük érdekében. A sorozat folyamatosan azt kérdezi: van-e határa annak, amit megteszünk a túlélésért? Clarke és más vezetők, például Bellamy Blake (Bob Morley) folyamatosan kénytelenek erkölcsi döntéseket hozni, amelyek kihatással vannak nemcsak rájuk, hanem az egész közösségükre.

Erkölcsi dilemmák és vezetés
A sorozatban gyakran előkerül a vezetés kérdése is. Clarke az egyik legfontosabb vezető a történet során, de Bellamy, Octavia Blake (Marie Avgeropoulos) és mások is szerepet játszanak a közösségek irányításában. A sorozat rávilágít arra, hogy a vezetés sosem könnyű, és hogy a jó vezetőknek nehéz döntéseket kell hozniuk. Clarke híres mondása, „az élet több, mint túlélés,” egy olyan erkölcsi iránytűt jelent, amelyet a szereplők gyakran figyelmen kívül hagynak a sorozat sötétebb pillanataiban.

A társadalmi rend és káosz
A Visszatérők másik fontos témája a társadalmi rend kialakulása és fenntartása egy poszt-apokaliptikus világban. Az első évad során a fiatalok kénytelenek saját törvényeiket és szabályaikat kialakítani, ami gyakran anarchiához vezet. A Földiek társadalmai szintén megmutatják, hogy a túlélés érdekében mennyire kemény és brutális szabályok szükségesek. Octavia karakterének íve, amikor a Földiek egyik vezetőjévé válik, különösen jól tükrözi ezt a kérdést.

Természeti erőforrásokért való küzdelem
A sorozatban a természeti erőforrásokért való küzdelem szintén központi szerepet játszik. A Földön maradt túlélők és az Arkán élők közötti konfliktusok gyakran az erőforrásokhoz való hozzáférés köré épülnek. A túlélők kénytelenek megküzdeni az élelemmel, vízzel és energiával kapcsolatos problémákkal, ami az emberi természet sötétebb oldalait is előhozza.

3. Karakterek és fejlődésük
A Visszatérők karakterei komplexek és folyamatosan fejlődnek a sorozat során. A legtöbb szereplőnek erkölcsi és érzelmi fejlődése van, ami a sorozat egyik legerősebb aspektusa.

Clarke Griffin
Clarke a sorozat központi alakja, és a legfontosabb erkölcsi iránytű. Kezdetben egy idealista, aki mindig az erkölcsi helyességet keresi, de a sorozat előrehaladtával kénytelen lesz pragmatikusabbá válni, és néha olyan döntéseket hozni, amelyek ellentmondanak eredeti elveinek. Clarke karakterfejlődése különösen figyelemre méltó, hiszen folyamatosan megkérdőjelezi saját döntéseit és helyzetét a vezetésben.

Bellamy Blake
Bellamy kezdetben meggondolatlan és önző karakter, aki csak a húga, Octavia védelmét tartja szem előtt. Azonban a sorozat előrehaladtával egyre nagyobb felelősséget vállal, és a túlélők egyik legfontosabb vezetőjévé válik. Bellamy és Clarke közötti dinamikus kapcsolat az egyik legfontosabb szál a sorozatban, és kettejük fejlődése folyamatosan reflektál a sorozat erkölcsi dilemmáira.

Trailer

Értékelő

Hogy tetszett ez a sorozat?

Fontos, hogy itt csak magát a a sorozatot/évadot/epizódot értékeld, ne a link minőségét, arra ott van a hibabejelentő! Ha nincs videó, jelezd a hibabejelentőben!


Jól fontold meg, hogy hány pontot adsz, mert szavazni csak egyszer lehet!

Átlag értékelés: 0

Összes szavazat: 0